VELKOMMEN TIL STUTTERI PRE-ARAB
  • Hjem
  • Nyheter
  • Hester
    • Hingster >
      • Zafiro
      • Ronaldo
      • Valentino
      • La Amistad
    • Hopper >
      • Zoe
      • Rumba
      • Fortaleza
      • Intrusa
      • Te Amo
      • Hacendada
      • Rumbera
      • Zanzibar >
        • Stamme Za
      • Naja Haje
    • Rosa Roja
    • Unghester
    • Til salgs
    • Solgt
  • Stallen
    • Hingstestasjon >
      • Priser
      • Forberedelser
    • Stallplass
    • Ridebane
    • Treningsbane
    • Salg av grovfor
    • Kontakt oss
  • Artikler
    • Pura Raza Española
    • Fullblodsaraber
    • Shagya-Araber
    • Crem gen
    • Pearl gen
    • Sorte araberhester
    • Den helegyptiske araberen

FORBEREDELSE TIL BEDEKNING!

Picture
Picture
Før du leverer hoppen til bedekning er det en del ting du bør gjøre. Først og fremst må du finne en passende hingst som passer til din hoppe. Denne utvelgelsesprosessen tas ofte av hvilken forventninger du har til det endelige resultatet, hva hingsten kan tilføye din hoppe og hvilke egenskaper du vil forbedre eller avle bort. Avlsplanen til din rase er også viktig å sette seg inn i. Er du uerfaren, kan det være lurt å be om tips fra noen mer erfarne på området.

Inseminering eller naturlig?
Det finnes flere måter å få din hoppe drektig på. Naturlig bedekning er kanskje det letteste alternativet og det som de fleste er kjent med. Men inseminering med fersk/kjølt, eller frossen sæd er blitt mer og mer vanlig og på enkelte raser er det dette som er den foretrukne metoden.

Ved naturlig bedekning, bedekkes hoppen oftest hver andre dag. Sædcellene lever inne i hoppens livmor i ca 48 timer. 


Hvert sprang er også en risiko for skade på både hoppen og hingsten. I tillegg kommer også risikoen for smittsomme sykdommer som overførers fra hoppe/hingst. 

​Hingsten har også sin begrensing på hvor mange hopper han kan bedekke effektivt hvert døgn. Han trenger tid for å reproduserer nye sædceller for å befrukte hoppene effektivt. Risikoen for skader på hingsten/hoppa, sykdommer og muligheten til å slippe lange transporter for å få hoppe til hingst, er en av hovedårsakene til at mange foretrekker semin i stede for naturlig bedekning. Når du så har bestemt deg for hvilke metode du vil bruke for å få din hoppe drektig, er det lurt å forberede seg til dette.

Hos oss har vi hingstene på fersk semin, da det er mer kontrollert og mindre risiko.
Hoppen:
Du bør først ta en titt på hoppen du ønsker å bedekke. Hvordan er hennes alder, hold og helse? Har hoppen god nok helse til den påkjenningen det er å bære et føll frem til livet? Har hoppen hatt noen historie på kasting av føll, komplikasjoner ved fødsel, vanskeligheter med å bli drektig eller tvilling drektighet? En hoppe som er i godt hold har best sjanse til å bli drektig. Alder spiller også inn, også om hoppen har vært drektig før eller har føll ved fot. Den verste røyte tiden bør også være over. Her i Norge er den beste tiden å bedekke sin hoppe i mai-juli.

Det sies at det er lettere å få ei hoppe drektig, som har føll ved fot. Også hopper som har vært jevnlig drektig - en drektig livmor = en "happy" livmor, er det mange reproduksjons eksperter på hest i USA som sier.

Eldre hopper, hopper som har gått tomme i flere år og utblandet/frossen semin, kan føre til forsinket renselse av livmor etter bedekking/inseminering. 
Ved bedekking/inseminering blir det en naturlig betennelsesreaksjon i livmoren til hoppen, da hver bedekning fører forurensning inn i hoppens livmor. Hoppa får da en rensing av livmoren etter hver bedekning, og for at ei hoppe skal opprettholde drektigheten, må denne renselsen være fullført, før egget kommer ned i livmoren etter rundt dag 6 etter eggløsning. En ønsker ikke for hyppige bedekninger, som kan resultere i forsinket renselse av livmoren. Forsinket rensing av livmoren, er en av de hyppigste årsakene til at ei hoppe ikke blir drektig. Det finnes heldigvis metoder en kan benytte, om dette er et problem med din hoppe. Andre årsaker til manglende drektighet kan bla være livmorbetennelse, cyster, hoppa tar inn luft eller urin/avføring eller smittsom bakterier (CEM og EVA). Hoppen kan sjekkes av veterinær visuelt, med ultralyd, biopsi og virus og bakterieprøve av hoppen før du sender henne til hingstestasjonen, for å være sikker på at livmoren er "ren" og hoppa har den beste forutsetning for å bli drektig. Spesielt kan dette være lurt om du har en "problem hoppe", som ikke er blitt drektig ved tidligere forsøk.

I tillegg til alt dette bør også hoppens kvaliteter vurderes og om dette er ei hoppe som er verdt å avle videre på! Har hoppa vært på utstilling, får du gjerne vite hvilken kvaliteter hun har. Husk at føllet arver mor 50%. Hoppens lynne er noe som også kan videreføres til føllet. Føllets utvikling skjer ved både arv og miljø! God kvalitet på både hoppe og hingst, gir størst sjanse for et vellykket resultat, men husk at avl er ingen selvfølge og selv dette gir ingen garanti for at føllet blir som du forventer.

Brunsten:
Å ha din hoppe på stasjon eller undersøkt av veterinær, koster ofte en del penger. Her kan du gjøre et grep for å spare utgifter samt å få dette effektivisert best mulig. Registrering av hoppens brunst er det viktigste som hoppe eier selv kan utføre. Har du en hingst tilgjengelig (noen ganger fungerer også vallak), er det ypperlig å bruke til å tease hoppen for å finne brunst. Klarer du å ha kontroll på hoppens brunst syklus, kan du levere hoppen på stasjonen så nært opp i mot brunsten som mulig og sparer deg penger på oppstallingen ved å slippe å ha henne stående på stasjon unødvendig. Det vil også være en hjelp til hingstestasjonen, spesielt om hoppen har lange eller uregelmessige brunster.

Er du usikker på hoppens brunst, eller ønsker å planlegge bedekningen opp i mot en spesiell dag, er det mulig å få hoppen sprøytet opp i brunst. Dette blir ofte gjort når en inseminerer hopper med fersk transport semin, da det som regel ikke kan sendes i helger og helligdager, og en ønsker at hoppas eggløsning passer med forsendelse av semin. 

Hoppene har normalt en brunst syklus på 21 dager, hvor 5 av disse normalt sett er dager der hoppa viser brunst - og hvor hoppa "står" for hingsten. Egget til hoppa går som regel rundt dag 4 og når egget er rundt 5 cm, men dette kan variere etter individ, rase og tid i bedekning sesongen. Hoppa "står" som regel for hingst 1 døgn etter at egget er gått. Tidlig og sent i bedeknings sesongen, kan brunst syklusen til hoppa være ustabil, med både lengre og kortere sykluser. Det er liten hensikt å bedekke/inseminere hoppen helt i starten av brunsten, da befruktning først skjer etter eggløsning. Egget kan bli befruktet inntil ca 12 timer etter eggløsning, men jo lengre tid fra eggløsning, jo mindre sjanser er det for drektighet. 


Bedeknings kontrakt:
Det er alltid greit å skrive en bedeknings kontrakt før bedekning/inseminering finner sted. Dette for å unngå at det skal oppstå konflikter ved uforutsette hendelser. Hester er levende dyr, og en kan aldri garantere seg mot at ulykker eller skader kan oppstå. Forhold som er greit å få med er: forsikring, ansvar, garantier, priser, levering og evt viktig informasjon mtp hoppen. Vi skriver alltid bedeknings kontrakt ved bedekninger hos oss! Om noe uforutsett skjer, som gjør at vi ikke kan levere semin fra den bestilte hingsten, kan du enten bytte hingst eller få refundert dine bookings penger.

Hos oss leverer vi føll garanti på fersk semin. Dvs at om din hoppe ikke skulle bli drektig eller at føllet dør i løpet av 48 timer, har du rett til en ny bedekning kommende år, uten å måtte betale ny bedeknings avgift. Utgifter til forbruks utstyr og levring tilkommer uansett.

Mottak av transport semin

Når du bestiller semin, vil hingsten tappes så nært sendings tidspunktet som mulig.  Seminen blir preparert med utblandings veske for semin og nedkjølt til 5 grader. Seminen blir også kvalitetssjekket på motilitet (leve %) og tetthet (hvor mange celler pr ml). Vi sjekker også hvor lenge hingstens semin holder seg, før den dør. Og vi tar også av en prøve på hver forsendelse etter utblanding, slik at vi kan gjøre en sjekk her hjemme på holdbarhet i nedkjølt tilstand på den eksakte dosen som sendes.

Vi har også mulighet til å sentrifugere seminen før sending, noe som vil gjøre inseminerings dosen mer konsentrert, da det meste av semin plasma (vesken) fjernes. Sentrifugert semin er gjerne mindre enn en sprøyte (20ml). Er dosen ikke sentrifugert, er det gjerne dosen opp til to sprøyter (40ml). Sentrifugering av seminen, forbedrer som regel dens kvalitet og levetid i nedkjølt tilstand, da dosen vil inneholde mest utblandings veske, som er viktig for overlevelse. Imidlertid mener mange dette kan føre til en forsinket renselse av livmor, da hingstens semin plasma er fjernet, og denne naturlig er med på å hjelpe hoppen å rense livmoren etter inseminering. På den andre siden har sentrifugert semin mye mindre volum, noe som kan være bra om hoppen reagerer negativt på utblandings vesken. Har hingsten lav tetthet (mye semin plasma og mindre antall sædceller), er det ofte nødvendig å sentrifugere seminen, slik at mengden veske i inseminerings dosen ikke blir for stor. En ønsker helst at dosen maks skal være 2 sprøyter (= ca 40ml), er dosen for stor, kan dette føre til at hoppa får forsinket renselse av livmor og ikke blir drektig. 

Vi er veldig nøye på at alt skal være så rent som mulig og bruker sterilisert utstyr, for å unngå uønskete bakterier. Videre blir den pakket i beholdere og lagt i isopor eske med fryse elementer, slik at den skal holde seg nedkjølt til mottak. Når du mottar seminen er det viktig å holde den avkjølt frem til den skal legges inn i hoppa. Vi bruker derfor råde til å ikke åpne isopor esken før rett før inseminering, evt må du ha et kjøleskap som holder 5 grader, slik at den kan legges inn i dette. Seminen skal også oppbevares mørkt, da den er ømfintlig for lys. Det kan være lurt å få sjekket seminen før innlegg i hoppa, for å sjekke kvalitet etter transport. Om seminen skal sjekkes, må den varmes noen minutter i 37 grader, for å få et riktig bilde av kvaliteten. Dette for at nedkjølt semin vil oppleves slapp med lite bevegelse, noe som er helt normalt - dette er derfor en nedkjøler seminen før transport, for å spare på dens energi og overlevelse frem til det gjelder, og den skal legges inn i hoppa. 

Normalt regner en at seminen holder seg nedkjølt og i brukbar kvalitet i 48 timer, og er den normale regelen for holdbarhet på transport semin. Men en dose av god kvalitet og med riktig preparering, kan holde seg vesentlig lengre. Ved test, holder nedkjølt semin på våre hingster i opp til 4-5 dager i kjøleskap. Men man bør strebe etter så fersk "vare" som mulig, da det øker sjansen for drektighet. 

Får du seminen før eggløsning (hoppen kan holde på egget lengre enn forventet), er det likevel best å få lagt  inn seminen i hoppa når du mottar denne. Dette for at seminen holder seg best inne i hoppa, enn nedkjølt i kjøleskap. Sædcellene svømmer opp i egglederen og legger seg der i dvale i påvente av eggløsning, og kan overleve der i mellom 2-4 dager. Selv har vi opplevd å få drektig hoppe som gikk ut av brunst, hele 4 dager etter inseminering på transport semin.

Mottak av frossen semin
Frossen semin blir sendt i egen transport container for nitrogen (dry shipper). Den må kun åpnes av dyrlege eller hingstestasjon, da seminen må behandles ytterst forsiktig. Nitrogen er også svært kaldt, -196 grader, og er ikke anbefalt å få på huden. Dropp i temperatur, kan skade/ødelegge seminen. Når containeren åpnes, må den legges rett i en annen nitrogen container for videre lagring. Det er forskjellige metoder på tining av semin, og hva som foretrekkes er opp til veterinær å avgjøre. Frossen semin er høyt konsentrert, hvor en normalt bruker 4-6 strå (et strå = 0,5 ml) på en inseminerings dose. Ofte er også leve % lavere enn ved fersk, hvor 30% og opp i motilitet er regnet som innafor. Inseminering med frossen semin må gjøres så tett opp i mot eggløsning som mulig. Det kreves ofte at hoppen sjekkes med ultralyd flere ganger i døgnet, for å finne rett tidspunkt for inseminering. Derfor er dette mer krevende og gjerne en mer kostbar metode å bruke. Det sies også at drektighets % er lavere på frossen enn på fersk semin. Ved bruk av frossen semin, er det viktig å ha en dyrlege og hingstestasjon som er flinke på dette, for å lykkes.

Inseminering
En vellykket tapping og forsendelse, er bare en liten del av veien mot å få din hoppe drektig. Insemineringen er minst en like viktig del i prosessen. En dyktig dyrlege med erfaring med inseminering av hest, øker sjansen til et vellykket resultat. Det viktigste er behandling av semin ved mottak, timingen i hoppens brunst syklus og renslighet ved insemineringen, slik at hoppen ikke får uønsket bakterier inn i livmoren, som igjen kan føre til livmorbetennelse. 

Har du problemer med å få din hoppe drektig, er det en fordel om den som inseminerer kjenner til tiltak som kan settes i gang både før og etter inseminering, for å få et vellykket resultat. 

Levering av hoppe til hingst/stasjon:
Hos oss ønsker vi at hoppen leveres uten sko, dette da den kan bli stående sammen med fremmende hester, og risikoen for skader blir mindre. Ved naturlig bedekning skal hoppen også være uten baksko. Vask gjerne hennes hale om den er skitten. Hoppen skal også være orme behandlet før den kommer til stutteriet. Det er viktig å gi beskjed om det er spesielle forhold som vi må kjenne til. Om hoppen trenger et spesielt for, må dette tas med. Det er viktig at din hoppe er forsikret, da det er levende dyr og uhell kan alltid kan skje.

Av utstyr vi ønsker levert med hoppen er grime, leietau og et godt regndekken. Trenger hoppen din kraftfor under perioden hun står hos oss, må dette også tas med, sammen med en forplan. 


Vi gjør vårt beste for at din hoppe skal ha det bra hos oss. Skal hesten fores, gir vi alltid kvalitets grovfor som vi har produsert selv. På sommerhalvåret vil hoppene fortrinnsvis stå ute på beite eller ute i luftegård med foring. Ønskes oppstalling, kan dette avtales.
Web Hosting by Hostgator
  • Hjem
  • Nyheter
  • Hester
    • Hingster >
      • Zafiro
      • Ronaldo
      • Valentino
      • La Amistad
    • Hopper >
      • Zoe
      • Rumba
      • Fortaleza
      • Intrusa
      • Te Amo
      • Hacendada
      • Rumbera
      • Zanzibar >
        • Stamme Za
      • Naja Haje
    • Rosa Roja
    • Unghester
    • Til salgs
    • Solgt
  • Stallen
    • Hingstestasjon >
      • Priser
      • Forberedelser
    • Stallplass
    • Ridebane
    • Treningsbane
    • Salg av grovfor
    • Kontakt oss
  • Artikler
    • Pura Raza Española
    • Fullblodsaraber
    • Shagya-Araber
    • Crem gen
    • Pearl gen
    • Sorte araberhester
    • Den helegyptiske araberen